nettisivut

10 keinoa, joilla voit helposti parantaa nettisivujasi

Lukuaika 2 min

10 keinoa, joilla voit helposti parantaa nettisivujasi

Näillä keinoilla parannat helposti sivustosi sisältöä, tietoturvaa, nopeutta, hakukonenäkyvyyttä ja käyttökokemusta.

Kun huolehdit näistä asioista säännöllisesti, pysyy sivustosi tekniikka kunnossa ja sisältö ajan tasalla. Joissakin kohdissa kannattaa pyytää sivuston kehittäjää tekemään muutokset sivustolle.

1. Testaa kaikki mahdollinen

Testaa ja kokeile, paina jokaista nappia jokaisella sivulla, lähetä viesti jokaisella lomakkeella. Käy läpi reittejä, joita pitkin haluat käyttäjän kulkevan. Löytyykö tieto helposti, onko tärkeimmät napit näkyvillä. Tee kaikki puhelimella, tietokoneella, tabletilla ja vaikka televisiolla. Pyydä kaveriasi kokeilemaan ja seuraa vierestä.

Aina löytyy parannettavaa. Tee lista ja anna se korjaajalle.

2. Tarkista tekstit

Käy läpi koko sivustosi sisältö ja korjaa helpot kirjoitus- ja asiavirheet. Samalla näet varmasti paljon muutakin päivittämistä vaativia sisältöjä.

3. Tarkista kuvat

Varmista, että kuvissa on alt-tekstit sekä mahdolliset kuvatekstit kunnossa. Myös kuvien tiedostonimet olisi hyvä olla kuvaavat. Sisällytä kuvien tietoihin sivustollesi tärkeitä avainsanoja.

Varmista myös, ettei sivuilla ladata turhaan liian suuria versioita kuvista. Optimoi ja skaalaa kuvat sopivan kokoiseksi. WordPress-sivustolla tätä voi automatisoida lisäosien avulla. Kysy sivustosi kehittäjältä.

4. Yhdistä sosiaaliseen mediaan

Lisää sivustollesi linkit sosiaalisen median sivuihisi (linkitä myös takaisin). Lisää sosiaalisen median sivujesi tiedot nettisivujesi metatietoihin (kysy kehittäjältäsi), jolloin myös hakukoneet ymmärtävät mitkä sivut liittyvät toisiinsa ja saatat saada hieman nousua sijoituksiisi hakutuloksissa.

Aktiiviset sosiaalisen median sivut tuo myös arvokasta liikennettä sivustollesi.

5. Googleta sivustosi

Kokeile kuinka sivustosi löytyy Googlella erilaisilla sinulle tärkeillä hakusanoilla. Näet nopeasti millä hakusanoilla sivustosi sijoittuu hakutulosten kärkeen ja millä ei ja voit tehdä suunnitelmia hakutulosten parantamiseksi.

6. Käytä seurantatyökaluja

Jos sinulla ei vielä ole käytössä Google Analyticsiä ota se käyttöön. Jos se on jo käytössä, käy tutkimassa mitä analytiikka kertoo. Sieltä voi löytyä paljon vihjeitä sivustosi parantamiseksi. Muista käydä katsomassa analytiikkaa säännöllisesti.

7. Testaa onko sivustosi hidas

Tarkista sivustosi nopeus jollain työkalulla, esimerkiksi tällä. Testi kertoo kuinka nopea sivustosi on ja millaisia ongelmia siitä löytyy.

Sivustosi voi hidastua, kun se kehittyy ja sisältöä tulee lisää. Se on varmasti joskus ollut nopea, mutta nykykunnossaan se voi tarvita optimointia. Optimointityöt vaativat yleensä vähän syvällisempää osaamista. Pyydä sivustosi kehittäjää tekemään optimointityöt sivustollesi.

8. Päivitä sivuston tekniikka

Erityisesti julkaisujärjestelmiin (WordPress, Joomla! jne.) perustuvat sivut tuppaavat vanhenemaan ja samalla tietoturvariskit kasvavat. Päivitä itse tai pyydä kehittäjääsi päivittämään sivuston tekniikka ja kaikki lisäosat. Päivittämällä parannat sivuston tietoturvaa ja joskus saatat saada myös lisää nopeutta.

9. Ota käyttöön https-osoite

Https-etuliiteen eli salatun osoitteen saa nykyään usein ilmaiseksi web-hotellista. Käyttöönotto on ehdottoman kannattavaa. Sivuston luotettavuus ja sijoittuminen hakutuloksissa paranee. Usein sivusto myös nopeutuu, koska https-osoite on vaatimus uuden nopeamman HTTP/2-protokollan käyttöönotolle.

10. Vaihda salasanasi

Salasanojen päivittäminen on helpoin keino parantaa tietoturvaa. Vaihda salasana säännöllisesti. Tee salasanasta samalla vahvempi eli pidempi ja monimutkaisempi. Vaadi salasanan vaihtoa myös muilta sivuston käyttäjiltä.

Millaiset nettisivut tarvitset?

Ota yhteyttä ja kerro mitä tarvitset niin katsotaan kuinka voin auttaa sinua.

Ota yhteyttä