Blogi

Nykyaikaiset staattiset nettisivut

Staattiset nettisivut ovat kehittyneet hurjasti. Nykyään ne voivat olla jopa parempi vaihtoehto kuin WordPress.

Staattiset nettisivut oli alkuperäinen tapa tehdä nettisivut. Tiedostoja palvelimella ja niitä muokattiin. Yksinkertaista mutta vähän kankeaa ja sen mahdollisuudet loppuivat auttamatta kesken. WordPressit ja vastaavat tietokantoineen tulivat vastaamaan monimutkaistuvaan tarpeeseen, mutta staattiset nettisivut ovat tulossa takaisin.

Määritelmä

Wikipedia: “Staattinen sivu on tiedosto palvelinkoneella. Se näkyy selaimella aina samanlaisena ja muuttuu vain, jos tiedostoa muokataan palvelimella.”

Dynaaminen sivu sitä vastoin luodaan palvelimella vasta pyydettäessä ja voi olla joka kerralla erilainen riippuen siitä mitä, missä, milloin tai miten käyttäjä on pyytänyt palvelimelta.

Sisällönhallintajärjestelmä EI kuulu määritelmään. Se voi olla osa dynaamista tai staattista sivua, tai voi olla olematta.

Tyypillinen esimerkki dynaamisesta sivustosta on Iltalehti, usein päivittyvä uutissivusto kommenttipalstoineen. Perinteinen staattinen sivusto voi olla vaikka yrityksen pieni esittelysivu, jonka sisältö ei juurikaan muutu. Näiden ääripäiden välissä on suuri harmaa alue, jossa staattisten sivujen osuus markkinasta kasvaa.

Staattiset nettisivut nykyään

Nykyaikaiset staattiset nettisivut noudattavat edelleen määritelmää, ne ovat vain tiedostoja palvelimella. Nykyaikaa on se, miten tiedostot luodaan palvelimelle ja millaisia perinteisesti dynaamisten sivujen ominaisuuksia tai toiminnallisuuksia on mahdollista toteuttaa ilman palvelinta staattisilla sivuilla.

Staattisten sivujen tärkeimmät ominaisuudet ovat kuitenkin olleet aina olemassa. Staattiset nettisivut ovat luonnostaan huippunopeat ja -turvalliset, ne eivät vaadi palvelimelta mitään erityistä (ei edes palvelinta), ei tarvitse huoltoa sekä niiden kehitys on täysin vapaata ilman järjestelmien luomia rajoituksia.

Sivuston rakentaminen

Staattisten sivujen rakentaminen on nykyään melko samanlaista kuin vaikka WordPress-sivujen, dynaamista ja modulaarista. Vaivalloinen kaikkien tiedostojen päivittäminen erikseen pienen muutoksen takia on historiaa. Kuvittele vaikkapa jokaisella sivulla näkyvän päävalikon päivittäminen muuttamalla jokaista tiedostoa erikseen. Sivut kootaan pienemmistä uudelleenkäytettävistä osista, jolloin muutos yhteen paikkaan monistuu kaikkialle. Apuna toimii yleensä ns. staattisten sivujen generaattori (esim. Jekyll, Hugo, Gatsby), joka mahdollistaa tällaisen tuotantoprosessin. Generaattori muodostaa lopulliset valmiit tiedostot, jotka siirretään palvelimelle.

Dynaamiset ominaisuudet

“Dynaamisten sivustojen ominaisuuksia” voidaan toteuttaa staattisilla sivustoilla javascriptin ja/tai ulkoisten palveluiden rajapintojen avulla. Tällaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi artikkelien kommentointimahdollisuus, verkkokauppa, hakutoiminnot, yhteydenottolomakkeet ym. Nämä on yleensä helpompi toteuttaa WordPress-sivustolla, mutta täysin mahdollisia myös staattisilla sivuilla.

Sisällönhallinta

Sisällönhallinta on ehkä merkittävin ominaisuus ja monelle varmasti kynnyskysymys. WordPress on tässä vahva, mutta sisällönhallinta onnistuu myös staattisilla sivuilla. Merkittyjä sisältökohtia sivuston tiedostoissa voidaan muokata erillisen hallintasivuston kautta. Tehdyt muutokset tallennetaan, mikä käynnistää automaattisen rakennusprosessin, joka muodostaa sivuston tiedostot uudestaan ja siirtää ne palvelimelle.

WordPress vai staattiset sivut?

WordPress ei ole pakollinen, se ei ole ainoa vaihtoehto. Staattiset nettisivut pystyvät vastaamaan nykyään monenlaisiin tarpeisiin, vaativiinkin. Joskus staattiset nettisivut on selkeästi oikea valinta, joskus WordPress, joskus kumpi tahansa on hyvä. Kyse on lopulta vain työkaluista ja sopivan sellaisen valitsemisesta.