Blogi

Näin optimoit itse WordPress-sivustosi

WordPress on kyllä nopea mutta sivuston kasvaessa se voi hidastua. Tässä muutama helppo konsti, joilla voit itse nopeuttaa WordPress-sivustoasi.

Miksi pitää optimoida?

Hitaiden sivujen ongelma on, että hitaus ärsyttää ja käyttäjät poistuu sivuilta liian aikaisin. Se on huonoa käytettävyyttä ja liiketoimintana huonoa palvelua.

Mitä voit tehdä?

Jos voit muokata sivustosi tiedostoja tai asentaa lisäosia, voit nopeuttaa sivujasi. Kokeile. Vaikka saisit tehtyä vain yhden kohdan listalta, saat nopeammat sivut.

Voit testata täällä kuinka nopea sivustosi on.

Nämä ohjeet koskevat erityisesti WordPress-sivustoja, mutta periaatteet toimivat millä tahansa sivustolla.

Poista turhat kuvat

Ylivoimaisesti helpoin tapa keventää sivustoa on poistaa sieltä tavaraa. Kuvat ovat suurimmat yksittäiset tiedostot, joten siinä on eniten voitettavaa. Käy sivustosi läpi ja arvioi kriittisesti jokaisen kuvan tarve. Poista kaikki kuvat, joilla ei oikeasti ole hyvää syytä olla olemassa.

Poista turhat lisäosat

Arvioi myös karusellien, animaatioiden, efektien ja muiden toiminnallisuuksien sekä WordPress-sivustoilla lisäosien tarve ja poista turhat. Tarvitaanko niitä oikeasti vai onko ne kikkailua. Tämän tyyppiset toiminnallisuudet ja lisäosat tarvitsevat yleensä erilaisia koodikirjastoja, jotka tuovat lisää ladattavaa käyttäjälle.

Poista ehdottomasti kaikki lisäosat, jotka ei ole käytössä.

Optimoi kuvat

Tallenna kuvat valmiiksi oikean kokoisina ja optimoituna. Esimerkiksi Photoshopista voit tallentaa kuvat Save for web -toiminnolla, jolla voit säätää sopivan kompromissin laadun ja tiedostokoon välillä. WordPressiin on myös saatavilla erilaisia kuvien optimointiin tarkoitettuja lisäosia, esimerkiksi Smush Image Compression and Optimization.

Asenna välimuistilisäosa

Normaalisti WordPress luo sivut aina dynaamisesti hakemalla sisällön tietokannasta. Tämä on turhaa jokaisella sivulatauksella, kun sivu kuitenkin on aina sama. Voit asentaa lisäosan, joka luo sivut ja artikkelit valmiiksi lisäosan hallitsemaan ns. välimuistiin. Tämä tekee WordPress-sivustosta kerralla huomattavasti nopeamman. Yksi tällainen lisäosa on W3 Total Cache. W3:ssa kyseisen asetuksen nimi on page cache.

Toinen tehokas asetus on browser cache, jonka tarkoitus on hyödyntää mahdollisimman hyvin käyttäjän selaimen välimuistia tallentamalla sivuston resursseja sinne, jotta kaikkea ei tarvitse ladata aina uudestaan. Lisäosasta löytyy myös muita optimointimahdollisuuksia, joita kannattaa kokeilla.

Asenna lisäosa resurssien optimointiin

Javascript- ja css-tiedostojen pienentäminen, yhdistäminen, pakkaaminen ja latausjärjestyksen hallinta on nopeusoptimoinnin perusasioita. Yleensä nämä on sivuston kehitystyössä tehtäviä asioita, mutta WordPressiin on saatavilla, tietenkin, myös tähän sopivia lisäosia. Yksi hyväksi havaittu ja helppokäyttöinen on Autoptimize.

Asenna lisäosa, joka viivyttää kuvien lataamista

Kaikkia sivulla olevia kuvia ei tarvita heti. Jos kuva ei ole heti ruudulla, sen ehtii ladata myöhemminkin. WordPressiin voit asentaa lisäosan, joka viivyttää kuvien lataamista, kunnes käyttäjä skrollaa sivua kuvan kohdalle. Kokeile esimerkiksi BJ Lazy Load -lisäosaa.

Varoitukset

VAROITUS 1! Optimointi muuttaa sivuston tiedostoja ja niiden lataustapoja, joten se voi vaikuttaa sivuston toimintaan. Pyydä sivustosi kehittäjää tekemään optimointityöt, jos et ole ihan varma mitä teet ja kuinka korjaat tilanteen, jos sivusto menee rikki.

VAROITUS 2! Suosittelen tässä asentamaan tiettyjä lisäosia, mutta käytä aina harkintaa uusien lisäosien asentamisessa. Määrä ei korvaa laatua. Pyri varmistamaan, että kaikki toimii oikein lisäosien asentamisen jälkeen. Varmista myös, että lisäosa on luotettava ja hyväksi arvioitu.