nettisivut

Vaihtoehtoja nettisivujen sisällönhallintaan

Lukuaika 4 min

Vaihtoehtoja nettisivujen sisällönhallintaan

Nettisivujen sisällönhallintaan on muitakin keinoja kuin WordPress. Mitä ne on ja mitä ne maksaa? Selvitetään esimerkkien avulla.

Sisällönhallinnan tarve arvioidaan helposti yläkanttiin ja monille sisällönhallinta tarkoittaa automaattisesti WordPressiä. Usein käy niin, että sivut tehdään WordPressillä ja sisältöä ei koskaan muokata tai kaikki sisällön muokkaukset pyydetään kehittäjältä. Se on tietenkin ihan ok, mutta jos arvioitaisiin etukäteen kuinka paljon sisällönhallinnalle on tarvetta, voitaisiin sivuston toteutuksessa säästää paljonkin. Selvitetään tässä artikkelissa muutaman esimerkin avulla millä tavoilla sisällönhallinnan voi toteuttaa ja mitä ne maksaa.

Mitä vertaillaan?

Vertaillaan saman sivuston toteutusta eri tavoilla ja niiden kustannuksia projektin aikana ja sen jälkeen. Esimerkkiprojekti on “mahdollisimman tavallinen” sivusto, jossa on monipuolista sisältöä, joka vaatii räätälöityä sisällönhallintaa. Hinnat on mukavan pyöreitä esimerkkejä ja niillä havainnollistetaan miten eri vaihtoehtojen kokonaishinnat muodostuvat. Sivustoja voi toteuttaa lukemattomilla eri tekniikoilla, mutta tähän vertailuun valittiin WordPress, koska se on suosituin. WordPressin vastapainoksi arvioidaan toteutusta myös kevyempänä staattisena sivustona.

Sisällönhallinnan vaihtoehdot

Sisällönhallinnan voi ajatella kahdella tavalla: hallitset itse kaikkea tai ostat sisällönhallinnan palveluna. Jotta voit hallita itse kaikkea, täytyy sivuston sisällönhallintatyökaluja kehittää juuri sinun sivustosi sisältöjä varten ja se näkyy kehitysvaiheen kustannuksissa. Jos ulkoistat sisällönhallinnan sivuston kehittäjälle, säästät kehityskustannuksissa mutta maksat erikseen aina, kun sisältöä pitää päivittää.

Valinta näiden kahden, tai niiden välimallin, välillä riippuu budjetistasi, siitä kuinka usein sisältöä muokataan ja myös omasta mielenkiinnosta. Sisällönhallintatyökalujen käyttö vaatii perehtymistä, jotta voit tehdä työtä tehokkaasti. Jos sisällönhallinta on päivittäistä työtä, julkaiset säännöllisesti uutisia tai blogikirjoituksia, kannattaa panostaa sisällönhallinnan työkaluihin niin rahaa kuin omaa aikaakin. Jos päivitystarve on harvempaa, on ehkä fiksumpaa kirjoittaa sisältö itselle helpoimmalla tavalla, esimerkiksi Wordillä, ja antaa se eteenpäin nettisivuille laitettavaksi.

Täytyy myös muistaa, että täysin kustomoitu sisällönhallintakaan ei aina riitä. Voit saada uuden hyvän idean sisällölle, jota et pystykään toteuttamaan itse. Silloin ainoa vaihtoehto on kääntyä sivuston kehittäjän puoleen.

WordPress vai staattiset sivut

Oletetaan, että teknisenä toteutustapana WordPress ja staattinen sivusto soveltuvat tarkoitukseen yhtä hyvin.

Tekninen ero yksinkertaisesti: WordPress on tuhansista tiedostoista koostuva julkaisujärjestelmä, joka keskustelee tietokannan kanssa muodostaessaan nettisivun, jonka käyttäjä haluaa nähdä. Staattinen sivusto koostuu html-tiedostoista, jotka näytetään käyttäjälle. WordPress-sivuston kehittäminen on työläämpää ja se vaatii ylläpitoa. Staattiset sivut tarvitsevat hyvin vähän minkäänlaista ylläpitoa.

Esimerkkiprojektit ja niiden kustannukset

Staattinen sivusto

Sisällönhallinta ostetaan palveluna

 • Sivuston toteutus 4000€
 • Sisällönhallintapalvelu 100€ / kk
 • Ylläpitopalvelu 0€ / kk
 • Palvelinkustannukset 0€ / kk

Yhteensä

 • Ensimmäinen vuosi 5200€
 • Seuraavat vuodet 1200€

Sisällönhallinta hoidetaan itse

 • Sivuston toteutus 5000€
 • Ylläpitopalvelu 0€ / kk
 • Palvelinkustannukset 0€ / kk

Yhteensä

 • Ensimmäinen vuosi 5000€
 • Seuraavat vuodet 0€

WordPress-sivusto

Sisällönhallinta ostetaan palveluna

 • Sivuston toteutus 5000€
 • Sisällönhallintapalvelu 100€ / kk
 • Ylläpitopalvelu 50€ / kk
 • Palvelinkustannukset 30€ / kk

Yhteensä

 • Ensimmäinen vuosi 7160€
 • Seuraavat vuodet 2160€

Sisällönhallinta hoidetaan itse

 • Sivuston toteutus 6250€
 • Ylläpitopalvelu 50€ / kk
 • Palvelinkustannukset 30€ / kk

Yhteensä

 • Ensimmäinen vuosi 7210€
 • Seuraavat vuodet 960€

Sisällönhallintapalvelu

Sisällönhallintapalvelu näissä esimerkeissä tarkoittaa kiinteähintaista kuukausittain laskuttettavaa palvelua, johon kuuluu tietty määrä sisällönmuokkauksia ja uuden sisällön luomista. Myös vastuu sivuston muokkauksesta on palveluntarjoajalla. Määritetään kuukausihinnaksi esimerkiksi 100€.

Sisällönhallintapalvelu voidaan pienemmässä tarpeessa hinnoitella myös muokkauskohtaisesti, mikä tarkoittaa esimerkkilaskelmia pienempiä kuluja.

Räätälöity sisällönhallinta

Räätälöity sisällönhallinta tarvitaan, jos sisältöä halutaan muokata itse. Työ maksetaan sivun kehitysvaiheessa. Staattisissa sivustoissa sisällönhallintatyökalut täytyy rakentaa alusta asti. WordPressissä on valmis pohja sisällönhallinnalle, mutta sen kehittäminen on monimutkaisempaa. Arvioidaan siis karkeasti, että suhteellinen työmäärän lisäys projekteissa on sama ja räätälöity sisällönhallinta nostaa projektin hintaa aina 25%.

Sivuston toteutus

WordPressin ja staattisten sivujen kehityskustannuksissa on eroa staattisten hyväksi. Staattisten sivujen kehitys maksaa arviolta 25% vähemmän.

Palvelinkustannukset

Palvelinkustannukset kääntyvät myös staattisten sivujen eduksi ollen parhaimmillaan täysin ilmaista. Pätevä WordPress-sivuston hosting maksaa kuukaudessa 30€.

Ylläpito

Ylläpidon hinnaksi lasketaan maltillinen 50€ kuukaudessa WordPress-sivustolle. Staattisten sivujen ylläpito on minimaalista, joten ei hintaa sille.

Jokaiseen sivustoprojektiin kuuluu tietenkin myös erilaiset erikseen hinnoiteltavat jatkokehitystyöt. Käytännössä niissä ei ole eroa tässä esiteltyjen vaihtoehtojen välillä.

Yhteenveto

Halvin sisällönhallintaratkaisu näillä esimerkeillä on staattiset sivut, johon toteutetaan räätälöidyt sisällönhallintatyökalut. Staattisten sivujen pidemmän aikavälin kustannukset ovat selvästi pienemmät kuin WordPressillä. WordPress tarvitsee säännöllistä huomiota sisällönhallintatavasta riippumatta.

Tämän(kin) kirjoituksen tarkoitus on nostaa esille vaihtoehtoja WordPressille. WordPress ja täysin räätälöity sisällönhallinta ei ole ainoa eikä aina paras vaihtoehto. Sisällönhallinnan toteutustavan ja sivuston alustan valinta riippuu täysin jokaisen projektin yksilöllisistä vaatimuksista.

Artikkelissa mainitut hinnat ovat vain vaihtoehtojen hintaerojen havainnollistamiseksi. Jokainen projekti on erilainen ja niin on myös toteutustavat ja lopulliset hinnat.

Millaiset nettisivut tarvitset?

Ota yhteyttä ja kerro mitä tarvitset niin katsotaan kuinka voin auttaa sinua.

Ota yhteyttä