nettisivut

Nettisivut edullisesti

Lukuaika 8 min

Nettisivut edullisesti

Mikä on paras tapa hankkia nettisivut edullisesti? Miten saat rahoillesi parasta vastinetta? Mitä et voi saada edullisesti ja mitä voit?

Oletko juuri perustanut yrityksesi ja tarvitset sille nettisivut, oletko tekemässä markkinointikampanjalle nettisivua vai tarvitsetko yhdistyksellesi nettisivut? Budjetti nettisivujen hankkimiseen ei aina ole riittävä täydelliselle räätälöidylle ratkaisulle. Eikä tarvitsekaan olla, ei kannata olla. Kerron mitä pitää ottaa huomioon, kun on hankkimassa nettisivuja pienellä budjetilla, mitkä on hyviä vaihtoehtoja ja mitä ei kannata yrittää.

Nettisivujen hinta muodostuu perinteisesti sivuston rakentamisesta, palvelimen ylläpitokuluista sekä verkkotunnuksen rekisteröinnistä. Nettisivut voi toteuttaa myös palveluna, jolloin maksat kaikesta yhdellä kuukausimaksulla. Kummastakin löytyy hyviä tapoja toteuttaa sivut edullisesti.

Mitä voit saada edullisesti

Edullisesti voit saada jotain sellaista, minkä voi rakentaa valmiiksi ja monistaa myytäväksi tuotteeksi. Se tarkoittaa käytännössä jonkinlaista valmista sivustopohjaa, joka on testattu, viimeistelty ja varmatoiminen, siinä on valmis moneen tarkoitukseen sopiva ulkoasu ja enemmän tai vähemmän mahdollisuuksia räätälöidä lopputulos itselle sopivaksi. Sinun tehtäväksi jää aina sisällön luominen, sivuston muokkaaminen haluamaksesi ja joskus myös asentaminen palvelimelle.

Tällaisia ratkaisuja myydään palveluna kuukausilaskutuksella tai itsenäisenä tuotteena kertamaksulla. Palvelun ja tuotteen ero on yleensä siinä, että palvelussa olet sidottu annettuun palvelinympäristöön ja suljettuun koodiin, et siis voi täysin vapaasti muokata itse kaikkea. Esimerkiksi ulkoisen varausjärjestelmän upottaminen palvelumalliseen sivustoon voi olla vaikeaa. Tuotteena myyty ratkaisu on yleensä lähes valmis sivusto, jota voit muokata niin paljon kuin haluat ja asentaa sen mihin haluat. Ja vastaavasti erilaisten ulkoisten palveluiden upottaminen sivustolle on helpompaa.

Voit saada ammattilaiselta kohtuullisella hinnalla apua itse muokkaamasi sivuston asentamiseen palvelimelle tai sivuston tarkistamiseen ja parannusehdotusten laatimiseen. Tietysti voit pyytää vihjeitä jo ennen sivuston rakentamista.

Mitä et voi saada edullisesti

Suurimmat säästökohteet ovat sivuston räätälöinti, sisällön ja rakenteen suunnittelu sekä itse sisällöntuotanto. Ne vaativat paljon työtä ja työ on kallista. Ne sinun on tehtävä itse, kun haluat säästää kunnolla. Hyvin valitun sivustopohjan avulla ulkoasun ja rakenteen räätälöinti ja sisällöntuotanto on helppoa, ehkä jopa hauskaa.

Bonuksena itse tekemällä opit paljon nettisivujen tekemisestä ja suunnittelusta, sisällöntuotannosta ja hakukoneoptimoinnista.

Hyviä vaihtoehtoja edullisiksi nettisivuiksi

1. Staattiset nettisivut valmiista pohjasta

Mielestäni ehkäpä paras edullinen sivusto on puolivalmis staattinen sivusto, jota voit muokata itse niin paljon kuin haluat ja asentaa mihin haluat. Staattisissa sivuissa et ole sidottu mihinkään järjestelmään tai palvelinympäristöön ja maksat vain kertamaksun hyvästä sivustopohjasta. On myös helppo pyytää apua sivuston rakentamiseen, koska staattisten sivujen tekniikka on tavallista html-koodia ja css-tyylejä. Staattisille sivuille voit myös upottaa vapaasti ulkoisia palveluita kuten verkkokaupan tai sosiaalisen median syötteen. Staattisten sivujen ylivoimainen etu muihin verrattuna on nopeus ja tietoturva.

Tämän vaihtoehdon suurin heikkous on teknisen osaamisen tarve, koska joudut muokkaamaan sivuston tiedostoja itse. Ei tarvitse olla koodari, mutta perustason html-taitojen kertaaminen voi olla paikallaan.

2. Kuukausimaksulliset kotisivupalvelut

Tällaiset on periaatteessa ihan hyviä, jos pyydetty kuukausihinta kaikille tarvitsemillesi palveluille on sinulle ok. Riippuen palvelusta, tarvitsemasi ominaisuudet voi valitsemaasi palvelutasoon tai ne on lisäpalveluita, jotka nostaa kuukausihintaa.

Näiden palveluiden etu on helppokäyttöisyys, valmiiden sivupohjien määrä ja helppo käyttöönotto sekä toimiva tekniikka. Teknisen toimintavarmuuden kääntöpuolena on se, että et voi yhtä vapaasti muokata kaikkea kuten vaikka staattisella sivustolla. Kotisivukoneissa on kuitenkin yleensä tarjolla kattavasti erilaisia ominaisuuksia, joilla saat tehtyä lähes kaiken mitä voit tarvita. Voit esimerkiksi ruksata sivustollesi verkkokaupan käyttöön. Kotisivupalvelut soveltuvat hyvin kaikenlaisiin kotisivutarpeisiin.

Parhaita kotisivupalveluita on pääsääntöisesti suuremmat, nykyaikaiset ja selkeästi hinnoitellut palvelut. Suuremmilla palveluilla on resursseja hioa tuotteensa mahdollisimman hyväksi. Kiinnitä huomiota dokumentaation määrään ja ehkä myös asiakaspalvelun saavutettavuuteen. Selaile referenssejä tai mallisivuja niin näet millaisia sivustoja palvelun avulla voi tehdä.

Yksi suosittelemisen arvoinen kotisivupalvelu on WebNode, jossa saat kohtuullisella hinnalla käyttöön oman verkkotunnuksen, verkkokaupan, pari kieliversiota ja muutaman varmuuskopion. Monia palveluita voi myös kokeilla ilmaiseksi, joten käy rohkeasti tekemässä itsellesi tili.

3. WordPress-sivusto valmiista pohjasta

Kolmas fiksu vaihtoehto on ammattilaisen tekemä lähes valmis WordPress-sivusto. Tämä tarkoittaa jotain tuotteistettua WordPress-sivustoa, jossa sivustolle on asennettu kaikki tärkeimmät lisäosat ja joku hyvä ulkoasuteema. Sinun tehtäväksi jää luoda sisältö sivustollesi ja ehkä muokata ulkoasuteemaa annetuilla työkaluilla. WordPress on hyvä valinta erityisesti silloin, jos ehdottomasti tarvitset blogin sivustollesi. Muuten staattinen sivusto voittaa. WordPressiin on myös mahdollista upottaa kolmannen osapuolen palveluita (verkkokauppa, varausjärjestelmä jne.) mutta ei yhtä helposti kuin staattisille sivuille.

WordPress-sivustojen heikkous on tietoturva, josta täytyy huolehtia säännöllisillä päivityksillä. Kannattaa pitää joku ammattilainen langan päässä ongelmatilanteiden varalta.

Huonoja vaihtoehtoja edullisiksi nettisivuiksi

Itse rakennettu WordPress-sivusto

Suoraan sanottuna WordPress voi olla liian iso pala purtavaksi. Erilaisten lisäosien ja teemojen runsauden edessä helposti sortuu kokeilemaan vähän kaikkea. Lopulta sivusto on täynnä toimintoja, joita et tarvitse ja siitä tulee hidas ja sekava. Lisäosissa ja teemoissa on lisäksi riskejä, joita ei aina osaa huomioida: yhteensopivuusongelmat, tietoturva-aukot, hitaus, versiopäivitysten puute jne.

WordPressin riskit on olemassa siitä syystä, että WordPress on avoimen lähdekoodin järjestelmä ja lisäosia ja teemoja voi tehdä kuka tahansa. WordPressin kirjastosta ladattavat lisäosat on tarkistettu toimivaksi, mutta laadun kirjo on silti valtava. Oikeasti toimivien laadukkaiden lisäosien etsiminen on melkoinen savotta.

Itse asennettavana järjestelmän WordPressin huolto ja päivittäminen on omalla vastuulla. WordPress-sivusto vaatii säännöllisiä päivityksiä tietoturvan ja järjestelmästä paljastuvien bugien korjaamiseksi. Myös päivittämisessä itsessään piilee riski; jokin mikä toimi ennen, ei toimikaan enää päivitysten jälkeen. Sivusto voi paisua mahdottomaksi hallita.

Huonossa jamassa olevaa WP-saittia on työläs lähteä parantamaan tai kehittämään edelleen. Ainoa keino eteenpäin on joka tapaukesssa kallis: sivuston korjaaminen tai kokonaan uuden rakentaminen.

Jos kuitenkin teet WordPress-sivuston itse, pyydä ammattilaista tsekkaamaan lopputulos ja laittamaan tietoturva ja latausnopeudet kuntoon. Olen tehnyt näin muutamalle asiakkaalleni.

Kaikki muutkin itse tehdyt sivustot

Kaiken itse tekeminen vaatii aivan liikaa työaikaa verrattuna siihen, että ostat satasella tai parilla pätevän pohjan sivustollesi tai maksat pari kymppiä kuussa takuuvarmasta kotisivupalvelusta. Kun haluat nettisivut edullisesti, joudut tekemään enemmän itse, mutta et näin paljon. Ammattilaistenkin tekemät tuhansien eurojen arvoiset läpikotaisin räätälöidyt sivustot perustuu pääosin valmiiseen koodiin.

Liian kalliit kuukausimaksulliset kotisivupalvelut

Kuukausimaksu yleensä riippuu ominaisuuksista, joita valitset palveluusi, joten et aina selviä ilmoitetulla lähtöhinnalla. Joissakin tapauksissa ruksaamalla kaikki lisäpalvelut kuukausihinta voi nousta n. 15 euron lähtöhinnasta 102 euroon. Tarkista hinnoittelu tarkkaan ennen kuin sitoudut palveluun täysin ja huomaat tarvitsevasi ominaisuuksia, jotka nostavat kuukausihinnan pilviin. Varmista tarvittaessa harkitsemasi palvelun asiakaspalvelusta mitä kaikki tarvitsemasi ominaisuudet tulevat maksamaan.

Lisää vinkkejä edullisen sivuston hankintaan

Aloita kevyesti

Kannattaa lähteä liikkeelle mahdollisimman kevyellä ratkaisulla ja laajentaa sisältöä ja toimintoja sen mukaan mitä oikeasti tarvitset. Oppimalla rauhassa yksinkertaisemman sivuston avulla tarpeistasi, voit ostaa myöhemmin paremmin tarpeitasi vastaavan räätälöidyn ratkaisun, jolloin saat rahoillesi paljon paremmin vastinetta.

Verkkokaupat, varausjärjestelmät ja muut palveluna

Nettisivujesi ei itsessään tarvitse olla täydelliset ja kaikkeen pystyvät. Voit hankkia varausjärjestelmän, verkkokaupan ja monia muita toimintoja erikseen ostettavina ulkoisina palveluina. Jotkut palvelut voidaan jopa upottaa sivustollesi, jolloin kaikki on helposti sivustosi sisällä. Niitä ei tällöin tarvitse rakentaa räätälöidysti osaksi sivustoasi, mikä on kallista. Voit valita vapaammin miten teet sivustosi, kun et ole riippuvainen esimerkiksi verkkokaupan rakentamisen vaatimista teknologioista. Voit upottaa samat järjestelmät sellaisenaan myös seuraavalle sivustollesi.

Facebook sivustosi uutispalveluna

Voit upottaa sivustollesi esimerkiksi Facebook-sivusi julkaisut automaattisena uutisvirtana. Tällöin saat sivustollesi helposti ajankohtaiset uutisesi ilman raskaan sisällönhallinnan rakentamista uutisten luomiseksi.

Nämä saat ilmaiseksi

Perusta sivut someen

Perusta sivut tärkeimpiin sosiaalisiin medioihin ja ota niistä hyöty irti. Ole aktiivinen, kerää kiinnostunut seuraajakunta ja linkitä sivustosi ja sosiaalinen mediasi keskenään.

Opiskele

Opiskele html:n perusteita, hakukoneoptimointia ja tiedostojen hallintaa palvelimella niin rakennat ja hallitset tehokkaammin omia sivujasi. Esimerkiksi Youtubesta löydät paljon helposti omaksuttavaa materiaalia.

Analysoi ja kehitä

Opi ymmärtämään sivustosi toimintaa. Ota käyttöön Google Analyticsiä ja seuraa kuinka sivustoasi käytetään, mistä liikenne tulee sivustollesi, millaisia sivustosi käyttäjät ovat. Voit tehdä perusteltuja parannuksia sivustollesi.

Myös Google Search Console on syytä ottaa käyttöön. Sen avulla selvität ja korjaat ongelmia hakutuloksissa ja tehostat näkyvyyttä Googlessa.

Yhteenveto

Varaudu käyttämään omaa aikaa äläkä tähtää liian korkealle heti aluksi. Osta sellainen teknisesti valmis ja laadukas ratkaisu, jonka avulla pystyt tekemään itse sisältöä ja räätälöintiä ilman kohtuuttoman suuria ponnisteluja. Mieti haluatko maksaa kerran enemmän vai kuukausittain niin kauan kuin sivustosi on olemassa. Mieti mikä on tärkeää juuri nyt ja osta sen mukaan tarkoituksiisi sopiva laadukas ratkaisu. Vahva sosiaalisen median haltuunotto ja laadukas sisältö vähän yksinkertaisemmilla nettisivuilla vie pidemmälle kuin buginen WordPress varauskalentereineen ja videoslidereineen.

Millaiset nettisivut tarvitset?

Ota yhteyttä ja kerro mitä tarvitset niin katsotaan kuinka voin auttaa sinua.

Ota yhteyttä